Palingsound

Wat is Palingsound? 

Wat is Palingsound? Een cruciale vraag om er achter te komen waarom Volendammers zoveel succes hebben gehad in de muziekwereld. Er zijn veel geschiedschrijvers geweest die hebben getracht hét geheim van de smid te achterhalen. Maar niemand heeft de vinger nog op de zere plek kunnen leggen. Naar onze mening ligt het antwoord op deze vraag bij The Cats en haar leden. We zullen proberen te analyseren wat deze beroemde sound nou precies is, inhoudt, betekent en zo bijzonder maakt.

In het boek ‘One Way Wind, de Geschiedenis van de palingsound’ zegt popjournalist Jip Golsteijn: “The Cats hebben wonderlijk en zonder dat ze dat perse wilden of zelfs maar beseften de Rhythm & Blues van de Coasters en de Drifters, zeg maar de Atlantic Blues, gemengd met Volendammer katholieke koorzang. Ze waren eigenlijk olie en water aan het mengen en het lukte nog ook”. We zullen eens kijken of Jip een juiste snaar heeft geraakt.

De Palingsound. Door de jaren heen is er veel gezegd en geschreven over de kenmerken van de Palingsound. Enkele elementen die telkens terugkeren zijn de hiernavolgende:

* Koorzang kenmerkt de sound * vette arrangementen met veel strijkers en blazers * Er wordt met boogjes gezongen, met kleine zelfgemaakte versierinkjes rond de melodie * Er wordt klef of kleverig gezongen * Er wordt voluit gezongen * Emotie is een onderdeel van deze sound * Volendammers zijn katholiek, misschien komt daar de dramatiek van hun muziek vandaan* Er zit veel gevoel en sentiment in de muziek * het geeft je een nostalgisch gevoel * eerlijke muziek * het zijn Volendammers die het zingen

De bovengenoemde elementen van de Palingsound komen voor in de muziekstromingen die Jip aangeeft. Dus Jips beweringen raken de kern zeker. Maar is er meer?

Feit is dat The Cats de eerste Volendammers waren die een plaat maakten. Hun eerste lp en daaropvolgende singels waren beatmuziek. Op hun eerste album ‘Cats As Cats Can’ hoor je op enkele nummers al sporen van de hierboven genoemde elementen van de Palingsound. Deze sound werd door The Cats met producer Klaas Leyen en arrangeur Wim Jongbloed gemaakt. Daarmee zijn zij historisch gezien de bedenkers van de Palingsound.

Willem van Kooten (diskjockey Joost den Draaijer) is de bedenker van de term Palingsound. The Cats waren in het begin niet gelukkig met de term, en wilden niet geassocieerd worden met paling, klompen en Volendam. In eerste instantie vonden ze het een spotnaam. Niet dat ze zich er voor schaamden om Volendammer te zijn, maar Palingsound is geen rock ’n roll naam. Door de successen van The Cats en hun navolgers Let Side, Maddog, Next One, BZN, Jan Smit en Nick & Simon werd het een geuzennaam.
Van Kooten noemde de sound van The Cats zo omdat ze uit Volendam kwamen. Volendam stond en staat nog steeds bekend om zijn (paling)visserij. Daarbij nam Cats-manager Jan ‘Tuf’ Buys regelmatig pondjes paling mee om de radio dj’s gunstig te stemmen.
Maakte de muzikale voorgangers van The Cats geen Palingsound?
De voorgangers van The Cats maakten geen platen en creëerde zelf geen sound op de plaat. Wat wel zou kunnen is dat de voorgangers van The Cats ingrediënten van de latere sound van The Cats in hun muziek hebben uitgedragen, al valt dat nu nog moeilijk te bewijzen en is het zeer onwaarschijnlijk. In het begin speelden The Cats muziek van The Drifters, Coasters, Ben E. King, Otis Redding, Everly Brothers en Soloman Burke. Deze muzikanten kwamen pas op in de hoogtijdagen van The Cats. Vele ingrediënten van de Palingsound vind je ook in de muziek van de helden van The Cats zoals hiervoor genoemd. The Cats van 1967 t/m 1973 is Palingsound. Na deze periode, en het Amerikaanse avontuur, veranderde de sound van The Cats sterk. Vele elementen bleven, maar The Cats groeiden en ontwikkelden zich verder door.

The Cats klonken internationaal en zochten daar ook naar geluk. Het bracht The Cats niet hun internationale doorbraak in Amerika maar namen daar wel hun meest succesvolle single ‘Be My Day’ op. The Cats maakten school, en ontwikkelden telkens hun muziek. Cats-muziek of Palingsound wordt door Jip Golsteijn als enige originele muziek uit Nederland genoemd samen met de muziek van Vader Abraham. Overige succesvolle Nederlandse groepen als Golden Earring en Shocking Blue maakten muziek die in Amerika al bestond. Niet zonder succes, maar niet erg origineel.

We kunnen vaststellen dat de Palingsound na 1973 een muziekstroming is geworden net als blues, jazz, soul, hiphop, house, pop en disco. Groepen als Left Side en BZN werden ook als Palingsound aangemerkt. Deze groepen maakten in hun beginperiode zeker geen melodieuze zangmuziek, zoals The Cats dat wel deden. Zij maakten hardrock, rock ’n roll of rockmuziek, maar geen Palingsound. Toen Willem van Kooten zei dat met het ophouden van BZN de Palingsound stopt, beging hij een vergissing. Een muziekgenre kan niet stoppen; er zullen altijd groepen in de geest van The Cats verder gaan.

BZN 1977. In haar nieuwe samenstelling met Anny Schilder ging BZN Engelse melodieuze muziek maken. BZN’s muziek stond ver af van wat The Cats deden. BZN experimenteerde niet door na hun eerste successen. Zij kozen ervoor om hun ingeslagen succesweg te continueren en uit te bouwen. BZN toerde ruim 42 jaar door Nederland en met veel succes. Door het succes van BZN en hun Volendammer afkomst werd hun muziek ook Palingsound genoemd. Ik concludeer daaruit dat toen Palingsound een muziekstroming werd. Iedereen die op Volendamse grond geboren wordt en in de muziek zijn brood gaat verdienen, valt onder de noemer Palingsound, ongeacht in welke muziekstijl er ook geproduceerd wordt. Zanger Dulles gaf tijdens een interview voor de NOS aan dat Bluebus (rock) ook Palingsound zou kunnen zijn, en zong wonderschoon een stukje ‘One Way Wind’.

Waardoor het succes. Volendammers zeggen vaak: ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Je moet geen kapsones krijgen. Natuurlijk zijn Volendammers blij als een dorpsgenoot succes heeft. Maar ze zullen het je niet zo snel zeggen. Er wordt wel aan buitenstaanders, ‘jassen’ genoemd, vol trots over hun plaatsgenoten verteld. Een gezonde hoeveelheid bluf, ondernemersschap, talent en passie is voor Volendammers niet iets vreemds. Deze elementen zijn niet de sleutel naar het succes, maar zijn wel belangrijk om een doel te bereiken. Geluk, marketing en een goed netwerk zijn de overige elementen. De combinatie van deze elementen brengen succes, iets wat Volendammers klaarblijkelijk goed kunnen vinden en mengen.

De Palingsound is een bijzondere muziekstroming omdat deze alleen gemaakt kan worden door bewoners van één dorp, namelijk Volendam. Daarin zal de Palingsound altijd uniek zijn in Nederland en in de wereld. Volendam is met 29 nummer één hits in de Top 40 / Mega Top 100 het meest succesvolle muziekdorp van Nederland. Gemiddeld scoort 1 op de 750 Volendammers een nummer één hit. Met een nieuwe garde jonge en succesvolle Volendammers zoals Jan Smit, Monique Smit, Nick & Simon, 3Js, Case Mayfield, Plaice,
AlascA Blue Velvet, en Martine Bond kan Volendam nog jaren genieten van prachtige muziek. Zij maken geen Palingsound, maar wel prachtige muziek en….. het zijn Volendammers. Palingsound is door The Cats gemaakt. The Cats zijn: Piet Veerman ‘De Koster’, Cees Veerman ‘Poes’, Jaap Schilder ‘De Koster’, Theo Klouwer ‘Schuimpje’ en Arnold Mühren. Zij vormen na ruim 40 jaar Palingsound het kabinet van deze scène. En…..met succes.

En nu – na hun echt allerlaatste hitsingle - ‘Those Were The Days’ - kunnen we nu zeggen.

De Palingsound is springlevend.

Conclusie: De eerste Palingsound is de muziek van The Cats tussen 1967 t/m 1973, daarna een muziekstroming. Palingsound wordt na 1973 een verzamelnaam voor diverse muzieksoorten die uitsluitend en alleen door Volendammers gemaakt kan worden. De afkomst van de uitvoerende artiesten - Volendam - bepaalt dus of het Palingsound is. Bedenker van de term ‘Palingsound’ is Willem van Kooten (diskjockey Joost den Draaijer).

Belangrijkste exponenten: The Cats, BZN, Piet Veerman, Jan Smit en Nick & Simon.

Auteurs: Michel Veerman & Johan Tol
www.palingsound.com
 

C. van de Gracht & Zn. B.V.
PX Volendam
Tol Plaatwerk B.V.
Music Group - Music and More
Tegelzetbedrijf Zwarthoed-Kirry B.V. Volendam
Bond Administratie - Advies