Summerbreek met Volendams tintje

http://summerbreek.nl

De drive om iets unieks neer te zetten in de regio Edam-Volendam, Hoorn en Zeevang
Summer Breek: een familiefestival voor fijnproevers!

Op 15, 16 en 17 juli 2011 vindt een nieuw cultureel initiatief plaats in de regio. Summer Breek, een muziek- en theaterfestival voor de hele familie aan de vooravond van de zomer, op en rond het terrein van bezoekerscentrum de Breek in Etersheim, gelegen langs de IJsselmeerdijk tussen Hoorn en Edam. Organisatoren zijn gedreven mensen uit Edam-Volendam, de Zeevang en Hoorn. Met een enorme drive om mooie dingen te creëren heeft een aantal ‘toporganisatoren’ elkaar gevonden in wat moet uitgroeien tot een nieuw fenomeen: culturele hoogtepunten op Noord-Hollands laagste punt!

De initiatiefnemers hebben allemaal een grote staat van dienst waar het gaat om het organiseren van evenementen. Frank van den Berg is als freelance programmeur werkzaam voor enkele poppodia in de regio. De liefde voor het organiseren van evenementen ontstond in de jaren ’90 als programmeur van het Edamse Singelfestival. Thans is hij onder meer betrokken bij het Klaphekfestival in Volendam, ‘A Walk about Music’ in Edam en ‘A Small Town Music Walk’ in Hoorn.

Beatlesmonument
In Hoorn legde hij contacten met Peter Schaper, een bekend gezicht in Hoorn, die er samen met muzikant Tim Knol als PetTiCantus concerten verzorgt in ‘Huis Verloren’. Peter was ook de initiatiefnemer van het Beatlesmonument in Blokker. Erik Holthuijsen, die als afstudeerproject een beleidsplan voor Summer Breek heeft geschreven en de vrijwilligers coördineert, kent Frank weer van het Pepperfestival in Hoorn.

Veel ervaring
Het idee van Summer Breek komt van Wijnand Visser, onlangs geridderd voor zijn enorme staat van dienst als vrijwilliger, waaronder als programmeur van het Singelfestival, en Luc van den Berg, ook iemand die al op zeer jonge leeftijd programma’s boekte in de vroegere Nohol (Edam) en op het Singelfestival. Zij broedden al enige tijd om iets nieuws op te zetten. Nabij bezoekerscentrum de Breek vonden zij een prachtige locatie waar hun plan langzaam werd uitgerold.

Kampvuurconcerten
Wijnand Visser:“Summer Breek moet een kleinschalig festival worden met het landschap als uitgangspunt. Alles in de buitenlucht met alleen voor enkele specifieke theatervoorstellingen (en bij noodweer) een tent. Verder kampvuurconcerten in het weiland, een hoofdpodium naast een eeuwenoude appelboom, een prachtig kunstproject van Rob Cerneüs jr. in samenwerking met scholen uit de Zeevang, streekgebonden eten, leuke kermisattracties voor jong en oud, en creatieve workshops voor kinderen.”
“Een festival voor het hele gezin in een inspirerende omgeving, makkelijk bereikbaar vanuit zowel Hoorn als Edam-Volendam of Purmerend,” vult Erik Holthuijsen aan.

Kinderworkshops
In een tijdsbestek van een jaar werd het idee steeds concreter. In Anna en Jochem Federiks, beheerders van de Breek, vonden zij enthousiaste partners en met hulp van steeds meer mensen uit de regio krijgt het festival gestalte. “We kunnen een beroep doen op mensen als Jacco Laan (logistiek), John Uitentuis (elektra), Wil Tjoa (sponsoring en p.r.), Peke Kuiken (voorzitter, p.r. en organisatie), Frank van der Elst (opbouw en veiligheid).
Cigdem Ozcelik ondersteunt daarnaast de communicatie, tevens is ze verantwoordelijk voor de kinderworkshops. Marcel Molenaar van MediaQuest heeft een gratis website gebouwd. Laura Goedhart, tenslotte, houdt zich vooral bezig met p.r. en sponsoring.

Toonaangevende steun
Voordat het project startte werden toonaangevende personen uit de regio gevraagd het initiatief te steunen. Zo prijken in het Comité van Aanbeveling namen als Jan Akkerman, de wereldberoemde gitarist, Terts Brinkhoff, de man achter De Parade, Lineke Kortekaas, directeur Park Schouwburg Hoorn en Jetty Voermans, tot voor kort cultuur wethouder in de Zeevang.

Sponsors werden gezocht en gevonden, fondsen steunen het nieuwe idee en zo werd de sneeuwbal steeds groter om te komen tot het uiteindelijke doel: de mooiste muziek- en theateracts uit de regio met hier en daar een uitstapje naar gebieden daarbuiten.

Nederlands grootste muziektalent
Door het grote netwerk van een aantal vrijwilligers zijn een aantal fantastische bands vastgelegd! Met Nederlands grootste muziektalent Tim Knol als hoofdact op vrijdagavond, La Boutique Fantastique en de Kift op zaterdag en Beans & Fatback op zondag.
Namen die inmiddels landelijk bekend zijn en muziek maken om de muziek!! Als je de opnames hoort op de website van Summer Breek dan zegt dat feitelijk voldoende. Livemuziek in Nederland is weer helemaal terug op de kaart en juist onze regio blijkt een enorme broedplaats voor artistiek talent.

Toptheater
“Op het gebied van kindertheater behoort het Houten Huis (Edam, Broek in Waterland) tot de top van ons land. Nina de la Croix is landelijk doorgebroken met haar cabaretprogramma en Maarten Ebbers won in 2009 zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival,” aldus Frank van den Berg.

De lijst laat nog veel meer talentvolle regionale namen zien: Koekla, Karin Warthemberg, de Dansonderneming, Ageeth de Haan. In totaal spelen er deze drie dagen 40 muziek- en theatergroepen op Summer Breek, waaronder veel bekende lokale artiesten als Martine Bond, Pulser, Elementric, Jerney Kate, Case Mayfield, Blue Velvet (Edam-Volendam) Joost Botman, Grote Beer, The Waltzband, SuperKanja, Gerhardt (Hoorn).

Muzikaal feest
Familiefestival Summer Breek moet een begrip worden in Nederland. Peter Schaper: “Het programma is echt één groot muzikaal feest, waar nog lang over zal worden nagepraat. Als je hierover niet mee kunt praten hoor je er echt niet meer bij. Daarom alleen al mag je Summer Breek niet missen!”

Prachtig natuurgebied
Cigdem Ozcelik tenslotte: “De omgeving vormt de rode draad van het festival. Alles wat op dit festival georganiseerd wordt, zal dienen als versterking van de unieke ervaring om in een prachtig natuurgebied puur te genieten van muziek, kunst en eten. Er is geen festival in de omgeving dat op zoveel manieren de zintuigen aangenaam weet te prikkelen als Summer Breek!”

De kaartverkoop begint al lekker op gang te komen. Om teleurstellingen te voorkomen worden liefhebbers geadviseerd om vooraf kaartjes te kopen en er zodoende van verzekerd te zijn dat je erbij bent op 15-16 en 17 juli.

Zie voor tickets, eten en drinken, hulp als vrijwilliger èn het programma: www.summerbreek.nl Ook op facebook en te volgen via twitter.
Drukkerij Nivo
PSL Bouw & management
Wijnhandel 't Wijnboertje
Music Group - Music and More
Tegelzetbedrijf Zwarthoed-Kirry B.V. Volendam
Van Dijk Bouw Volendam