Specs' nieuwe album 'Outsider' krijgt 4 sterren in het NHD

SPECS HILDEBRAND
'Outsider' (Paso Records)
* * * *
(verkrijgbaar bij www.palingsound.com, Hitsound Rotterdam, Phone House Volendam, Primera Volendam)'Outsider' is de titel van het nieuwe album van Specs Hildebrand. Als geen song die titel draagt en het woord ook niet terugkeert in een tekst,dan kan outsider op niemand anders betrekking hebben dan op Specs himself. In zijn woonplaats - laten we die Follyville noemen - is hij dat zeker. Met zijn americana is hij daar tussen al die in hun moerstaal zingende mannen, wier voornamen meestal met een J beginnen, een buitenbeentje.

Als outsider houdt hij met het lied 'Follyville' zijn hardwerkende, geldverspillende, katholieke, belastingenhatende, van anders gelovigen een afkeer hebbende, rechtse dorpelingen een spiegel voor. Noem het een protest tussen zijn (love) songs en andere verhalende liedjes. Nummers van Specs zelf en vijf uit de archiefdoos van zijn samenwerking met wijlen Jip Golsteijn.

Er staat geen zwak nummer tussen. Overtuigend zingt de veteraan, die al 45 jaar country, blues en folk vertolkt, zijn liedjes. Of het nu akoestischbegeleide ballads, laid-back bluesy songs, of up tempo rockers zijn, Specs' stem is een prachtig instrument. Een strot die na zoveel jaar doorleefd klinkt. Levert zijn Living Room Band al jaren prima begeleiding, op 'Ousider' speelt nog een plaatsgenoot mee, ook een buitenbeentje: Jan Akkerman. Ja, als hij de snaren aanraakt, dan is de race gelopen en gaat 'Outsider' als eerste over de finish. En er is toe! Twee bonustracks, waarop Flaco Jimenez aan zijn accordeon trekt. Het kan niet op.

Hans Polder.
2 januari 2012
Noordhollands Dagblad (alle edities)
Wijnhandel 't Wijnboertje
PSL Bouw & management
Cafe Lennons - Lennons at home
Van Dijk Bouw Volendam
Restaurant Le Pompadour
Tol Plaatwerk B.V.