Column Jean-Paul Heck

Huilen om Piet Veerman

Onlangs lag een column van mijn collega Mark Koster in de Revu. Het ging over de geloofwaardigheid van Jan Smit die werd afgezet tegen die van Frans Bauer. Nu ben ik een West-Brabander, geboren en getogen in Steenbergen. Juist ja, het stadje van voetballer Pierre van Hooijdonk. Even kort door de bocht: volgens Koster is Bauer een merk terwijl Smit met allerlei hang- en wurgmethodes probeert er eentje te zijn. Bij jezelf blijven, gewoon doen wat je leuk vindt en niet in foute onderbroekjes voor een grote kledingketen poseren. Het zijn allemaal zaken die horen bij de beeldvorming van Smit.

Mijn liefde voor de Volendamse muziek heeft nooit te maken gehad met de mooie geografische ligging. De eerste keer dat ik de naam Volendam hoorde, was in 1970. Onderweg naar het Noord-Spaanse Rosas hadden mijn ouders een cassettetape van The Cats bij zich. Ik vergeet het nooit meer. Op die zinderend warme Route Du Soleil luisteren naar de hits van een band die volgens mijn ouders toch echt uit Alkmaar kwamen….
Ik had altijd het idee dat Piet Veerman huilde als hij zong. En de eerste keer dat ik hem op televisie zag, dacht ik echt dat ik een huilende man zag staan. Ik ben nooit iemand geweest die alles uit Volendam in een bijna automatische hosannastemming begroette. Zo heb ik BZN nooit begrepen. De liedjes niet, de aankleding niet en al helemaal niet die devote fans. BZN, het Abba van Nederland? Kom op, laten we even normaal doen. Nog even terugkomend op West-Brabant. Op een kwartiertje karren van mijn huidige woonplaats Bergen op Zoom, ligt het dorp Sint-Willebrord. Zegt U niets waarschijnlijk. Er woont veel goed volk. Ruige, stoere mensen maar wel goed volk. Een gevleugelde uitspraak is daar: ‘alles voor ut jong.’ Dat betekent zo’n beetje: alles voor het kind. Daar gaan Willebrorders heel ver in. Maar dat kleine dorp floreert wel in sport- en muziekbeleving.

Wielrenners zoals Wim van Est, Jacques Hanegraaf en Rini Wagtmans komen er vandaan. Maar ook biljarter Dick Jaspers is een Willebroder. En jawel, de wieg van Corry Konings en De Electronica’s stond er. Dus de Palingsound die in de grond schijnt te zitten? Ik geloof er niet zo in. Het heeft volgens mij vooral met opofferingsgezindheid van de ouders te maken. Ik weet welhaast zeker dat ook dit het geheim van Volendam is. ‘Alles voor ut jong’, ook daar. Ik ben een paar keer in Volendam geweest en ontdekte de enorme gelijkenis met de mensen uit Sint-Willebrord. Iets gesloten, wat afstandelijk maar na wat intense gesprekken, warm en hartelijk. Ik sprak er bijvoorbeeld meerdere keren met producer Arnold Mühren. Een vriendelijke, enthousiaste man maar ook een harde professional die precies zegt wat hij denkt. Ik interviewde hem ooit voor het blad Aloha en vorig jaar nog over de succesvolle Cats-box voor de Telegraaf. Mühren was een open boek, overigens net als zijn Cats-collega Cees Veerman. Dit in tegenstelling tot Piet Veerman die om persoonlijke redenen niet aan het gesprek wenste deel te nemen.

Volendam heeft in de laatste 40 jaar prachtige muziek voortgebracht maar het moet nu goed opletten dat het niet ten onder gaat aan vreselijke zaken zoals de Palingsoap en andere uitwassen die niets met muziek te maken hebben. Hoezeer ik als die vriendelijke knullen en meiden het succes ook gun, de over-exposure draagt bij aan een snelle afbrokkeling van dat wat ooit zo’n mooi en schoon begrip was: de palingsound. Zanger Meat Loaf zei jaren terug tegen mij dat de mensen zijn dikke buik en lange haren in het begin zo mooi vinden. ,,Totdat ik elke week met mijn kop op televisie kwam. Opeens was ik dat dikke vieze zwijn.” Over-exposure is uiteindelijk de doodsteek voor elk talent. Daarom sloeg Koster de spijker op de kop door de bizarre populariteit van Jan Smit te duiden. Het zou jammer zijn dat de media en dus ook het Nederlandse volk uiteindelijk alleen nog maar lacht om al dat wat uit Volendam komt. Ik wil net als vroeger weer huilen. Huilen om de prachtige stem van Piet Veerman.

Jean-Paul Heck
Tol Plaatwerk B.V.
Tegelzetbedrijf Zwarthoed-Kirry B.V. Volendam
Music Group - Music and More
PX Volendam
Cafe Lennons - Lennons at home
Restaurant Le Pompadour