Column Jan Rot

DE PALINGVISSERS

“Kijk eens naar mijn mossels!
Kijk ’s naar mijn vis!
Elke Volendamse weet wat pellen is
En mijn paling is formidabel
Zelfs de kleinste aal respectabel
Bommen en garnalen, BZN houdt op
Wat een strop voor palingpop!”
Tijdens de afscheidstoer van BZN hadden wij in het theater flink succes met deze nieuwe tekst op Mon Amour. Het is maar een van de vele mogelijke onderwerpen voor deze gastcolumn. 
Denkend aan Volendam zou ik herinneringen op kunnen halen aan 1979, met mijn bandje Streetbeats in de studio van Arnold Mühren. Platenmaatschappijen barstten nog van het geld, en op kosten van Ariola aten we elke avond in een ander restaurant met z’n allen paling in ’t groen.
“Da’s wel leuk, ik had nog nooit punk gezongen,” knikte gastzanger Jaap Schilder vergenoegd toen hij met baas Arnold en Specs Hildebrand een loepzuiver koortje achter het lied Yolanda (I can’t get off) had gezet. Wij maakten geen punk maar new wave en of de strekking van de tekst helemaal doordrong – wat je ook rukt, zonder Yolanda lukt het niet – weet ik niet, maar ze zongen enthousiast mee en ik had echte Cats op mijn plaat.
Cees Tol die ergens in de jaren tachtig  in de studio een accordeonpartijtje kwam inspelen, zal ik ook nooit meer vergeten. We lieten hem de ruimte voor de solo horen en legden de akkoorden uit. Hij knikte wat. De tape liep. Bam, in 1 x goed, mooier dan wij het ons hadden kunnen dromen. In de controlekamer was het feest, in de studioruimte zat Cees nog gewoon op z’n krukje. Door de intercom klonk het lijzig: “Was dit zo’n beetje de bedoeling?”
Of zal ik beschrijven hoe ik jaren negentig Piet Veerman interviewde voor Nieuwe Revu. Hij begon op z’n hoede met een glaasje spa, was al te vaak geflikt, maar al snel kwam het bier op tafel. Ik had drie uur tape toen ik thuiskwam, en heb dat eerst helemaal uitgetikt tot twaalf dichte vellen, en daarna in een eindeloze puzzel ingedikt tot een mooi verhaal, zonder een woord te gebruiken dat Piet niet had gebruikt. Ik was daar zolang mee bezig dat ik er nu nog hele stukken van uit mijn hoofd ken.
Of zal ik verder teruggaan, hoe The Cats in Indonesië speelden toen ik daar als jongetje woonde? Ik zal niet liegen dat ik ze gezien heb, maar begrijp helemaal hoe bar ongemakkelijk de Volendamse totoks zich voelden toen er maar geen reactie uit de zaal kwam. Nee, dat werd daar uit beleefdheid bewaard voor een ovationeel slotapplaus.
Of zal ik het juist recenter houden? Hoe vorig jaar ineens Jan Keizer opbelde, met het verzoek een lied van Riccardo Cocciante te vertalen. En ik dagen rondliep op zoek naar het juiste woord voor Sincerita, tot in de auto ineens ‘Sensationeel’ zich aandiende. Het staat, mooi ingehouden, op Jans soloalbum.
Of zal ik maar gewoon vertellen van nu, op deze mooie zomerzondag in juli? Hoe ik hier aan een tafel zit in het Marinapark, huis 320c waar ik met mijn gezin ben neergestreken voor een weekje Volendam? Gisteren zijn opa en oma gekomen om op de twee oudsten te passen, zodat mijn vrouw en ik discreet onze zevende trouwdag konden vieren in de hooizolder bij Jan Buijs (To). Vanmiddag met z’n allen met de boot naar Marken, ansichtkaarten gekocht met de originele Sijtje Boes, en terug op de Dijk naast de Bap gezeten en in kostuum gegaan bij foto De Boer. Wie weet hangen mijn zoon Rover en ik (nog) in de etalage als u dit leest.
Of zal ik het over de toekomst hebben? Najaar 2009 ga ik de theaters langs met o.a. Bill van Dijk en Astrid Nijgh, met de mooiste opera-aria’s in een nieuw verhaal, in het Nederlands vertaald uiteraard en ‘gewoon’ gezongen. Het stuk gaat heten ‘De Palingvissers’ en speelt zich af in... u raadt het al! Bill en ik zijn palingvissers Zoer en Naatje – vrij naar Zurga en Nadir, de Parelvissers van Bizet. Het openingslied van Rossini gaat niet meer over Figaro, de barbier van Sevilla. maar over ‘Paling, de parel van Volendam.’
Al zullen de hardcore palingsoundfans denken: “Hoezo opera? Da’s gewoon de Barber’s rock van BZN met tekst!
PSL Bouw & management
Bond Administratie - Advies
Tol Plaatwerk B.V.
Music Group - Music and More
Veltkamp
Van Dijk Bouw Volendam