Cochen, songs @ stories

“Cohen, songs @ stories” een groot succes en een prachtig album


Door Joop Gijzen.
Foto: John Jonk.Ongeveer 4 jaar geleden kreeg de band Vast Countenance het idee om, samen met een aantal bevriende muzikanten, een muzikaal eerbetoon te brengen aan de in 2016 overleden zanger Leonard Cohen. Na veel bloed, zweet en tranen en vooral veel oefenen, was daar de schitterende show “Leonard Cohen – I’m your Fan”. Er bleek al snel zoveel animo te zijn voor deze show, dat er zelfs een theatertour ontstond die met veel succes diverse theaters in het land aandeed. Helaas gooide Corona vervolgens roet in het eten. De tour moest stoppen. De muziekloze periode werd door de muzikanten van Vast Countenance & Friends echter heel goed gebruikt. De laatste show in Steenwijk (november 2019) werd namelijk opgenomen en dit resulteerde uiteindelijk in het bijzondere live album “Cohen, songs @ stories”, dat in 2020 het levenslicht zag. Op zaterdag 18 september 2021 konden in PX de CD en het bijbehorende concert eindelijk gepresenteerd worden aan het publiek. Ruim 200 liefhebbers (meer mocht toen nog niet) konden hierdoor genieten van deze unieke avond.
 
De artiesten die een muzikaal eerbetoon brachten aan een van ‘s werelds meest geliefde muzikale dichters, waren: Jaap ‘Corn’ Veerman (zang), Johan Molenaar (zang en gitaar), Liesbeth en Nelly Zwarthoed (zang), Nick Schilder (zang), Nancy Guijt (zang), Sandrine Snoek (zang), Marcel Buijs (spreker), Jack ‘Kippie’ Tuijp (gitaar), Pascal Voorn (gitaar), Ramon Tol (drums), Anne Veerman (viool en zang), Peter Steur (toetsen), Dirk Hoogland (gitaar) en een blazerssectie bestaande uit Patricia Sombroek (trompet) en Diana Kwakman (sax). Liefst 16 artiesten dus die aan deze happening meewerkten. 
 
De CD werd, een jaar na het uitbrengen, aan Johan Molenaar gepresenteerd door Jaap de Witte. Op z’n bekende droogkomische manier memoreerde Jaap dat de aanwezigheid van zoveel mensen in de zaal getuigde van een hoog IQ en een hoog cultureel besef. Tot slot bedankte hij Johan voor de kunst, schoonheid en de liefde.
 
Vervolgens werd het hele album integraal gespeeld op het podium. Het openingsnummer ‘Dance Me To The End Of Love’ (Dance me to your beauty with a burning violin, dance me through the panic till I'm gathered safely in, lift me like an olive branch and be my homeward dove, dance me to the end of love) werd gezongen door Jaap Corn wiens stem sprekend lijkt op de donkerbruine, hese stem van Cohen. Mooie en bekende nummers als ‘Tonight Will Be Fine’, ‘Lover Lover Lover’, ‘Anthem’, ‘Famous Blue Raincoat‘, ‘Tower Of Song’ en ‘If It Be Your Will’ passeerden allemaal de revue en warden geweldig gezongen. Zo ging het maar door. Het ene mooie nummer na het andere. Wat te denken van ‘I’m Your Man‘, ‘Hey, That’s No Way To Say Goodbye’en ‘Hallelujah’? Allemaal nummers die ook op de CD voorkomen. Het mooie was ook dat niet iedere artiest probeerde om Cohen te imiteren. Dat kan natuurlijk ook niet met zoveel vrouwenstemmen in de band. Iedereen zong Cohen op zijn of haar eigen manier. Soms leken het wel compleet andere liedjes geworden te zijn en soms klonken ze zelfs beter dan het origineel. 
 
Na afloop kreeg iedere bezoeker gratis een exemplaar van de CD mee naar huis. Een mooi gebaar van de band. Het was echt een schitterende avond. Het ene nummer werd ‘klein en intiem’ gespeeld en het volgende nummer werd er weer groots en meeslepend uitgepakt. Het was gewoon een ‘totaalpakket’, een heel gevarieerd programma met films, dia’s, gesproken woord en bijzondere uitvoeringen van liedjes van een van de grootste songwriters aller tijden. De artiesten kregen, heel terecht, een staande ovatie. Voor iedereen die de show heeft gemist, maar deze wel graag had willen zien, is er nog een herkansing. Deze fantastische show zal namelijk nog één keer gespeeld worden en wel op zondag 20 maart 2022 in de Purmarijn in Purmerend.
 
Jan de Witte verdient zeker de complimenten voor de productie van de CD. De CD is echt heel goed geworden. Het geluid klinkt prachtig. Ieder geluidje is goed te horen. Zelfs de viool (vaak het kind van de rekening) is prima te horen. Jan de Witte: “Het was een gigantische klus, zo’n heel live album, maar het was ontzettend leuk en leerzaam om te doen. Ik ben ook zeer tevreden met het eindresultaat. Er zit veel liefde in van alle partijen en dat hoor je terug.” Het album is een absolute bekroning op een bijzondere theatertour. 
 
 
De cd is verkrijgbaar bij Jan Cas Sombroek in Volendam.
 
 
 
 
 
Bond Administratie - Advies
Tol Plaatwerk B.V.
Gold ontwerp & communicatie
Restaurant Le Pompadour
PSL Bouw & management
Cafe Lennons - Lennons at home