3Js live at PX

‘Acoustic Christmas’ met de 3JS.
 
December 2021 in Volendam. Op zaterdagavond is het op de Dijk doods en donker. Alle cafes, restaurants en zalen zijn om vijf uur dicht en ook artiesten mogen ’s avonds niet optreden. Ik denk dat artiesten en de horeca de afgelopen jaren onevenredig zwaar zijn getroffen. Ook deze mensen hebben echter een gezin dat onderhouden moet worden. December 2021 in Volendam. Het marktplein heeft een nieuw ‘tapijt’ gekregen bestaande uit krentenbollen en eierstruif. Laat ik echter duidelijk zijn: de inwoners van Volendam houden van tradities, maar zijn zeker niet racistisch. December 2021 in Volendam. Veel gesteggel tussen politieke partijen over allerlei zaken. Inderdaad, er zijn weleens betere decembermaanden geweest. Is er dan helemaal niets goeds te melden? Natuurlijk wel! De 3JS traden namelijk op 12 december op in PX met hun ‘Acoustic Christmas’ show. Dit was alweer de 8e keer! In december wilden ze liefst 4 vier concerten geven in PX. Helaas gooide corona roet in het eten v.w.b. de concerten op 19 december. Ik hoop niet dat deze ellende nog erg lang gaat duren, want dan hebben we straks namelijk helemaal geen artiesten en horeca meer over.
Er werden liedjes gespeeld van hun ‘Acoustic Christmas’ albums, zoals ‘When Was Jesus Born’, ‘We Wish You A Merry Christmas’ en ‘Here comes Santa Claus’, maar ook nummers als ‘Flappie’ van Youp van’t Hek en ‘Merry X-mas Everybody’ van Slade. De 3JS verbouwen bestaande nummers eigenlijk tot bijna geheel nieuwe liedjes, met schitterende arrangementen en prachtige melodieën.

Normaal gesproken crossen de 3JS in twee weken heel Nederland door met hun ‘Acoustic Christmas’. Dat wordt nu echter heel twijfelachtig. Jaap: “Alle shows die geboekt waren vóór 21 december zijn sowieso al gecanceld, omdat de theaters om 17:00 uur dicht moeten. Je kunt ze ook niet inhalen, want in februari ga je geen kerstliedjes meer zingen.”
‘God Is Gratis’ (Herman van Veen) bleek een mooi lied, prachtig ingetogen gezongen door Jan, met verder grote rollen voor Jaap en Nick Bult. Een van de mooiste nummers vind ik zelf ‘Deck The Halls/Raise A Glass’. Een nummer waarop het publiek voluit meeklapte. Ook ‘Sweet Wine’ van Henny Vrienten was prachtig. 

De 3JS zijn haast niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziek. Jaap is met z’n gitaarspel en muzikaliteit onmisbaar voor de 3JS. Jan Dulles is dan wel de zanger, maar zonder Jaap Kwakman en Robin Küller zouden er geen 3JS zijn. Robin komt er nog wel eens bekaaid vanaf v.w.b. aandacht. Het zijn meestal Jan en Jaap die genoemd worden. Dat is niet terecht want Robin is dan wel wat stiller dan z’n 2 ervaren bandleden, maar begint zich steeds meer te ontplooien en te roeren binnen de 3JS. Dit bleek ook toen alle artiesten, op Robin na, van het podium verdwenen en Robin zich helemaal alleen op ‘Maybe This Christmas’ mocht storten. Hij slaagde cum laude.
Een erg mooi en gevoelig nummer van de 3JS is ook ‘Winter Friends’ over echte vrienden (But of all the friends I once knew, I still drink with one or two. Summer friends will come and go, they melt away like snow. But on Christmas day I met the precious Few). 

‘White Christmas’ werd liefst 5-stemmig gezongen. Het is een lied uit 1942, maar is nog steeds niet achterhaald door de tijd. Ik heb overigens wel zin in een ‘witte kerst’. Als echter de witte op is, dan drink ik wel de rode. Bij het laatste nummer ‘Silent Night’ stond Jan als Bernard Haitink 2.0 het publiek te dirigeren. Ik zag hier en daar zelfs vochtige ogen verschijnen bij sommige dames in het publiek. Ook keek er iemand van buitenaf even om de hoek omdat hij dacht dat Piet Veerman dit nummer song. Zo mooi. Het publiek ging na afloop, al kerstliederen zingend, tevreden naar huis. Het was uiteraard weer top.

Eigenlijk gaat het best wel goed met de Volendammer artiesten. Naast de 3JS beschikken we b.v. over Nick en Simon (ook veel in t.v. programma’s), Jan Smit (eveneens vaak op de buis), Vast Countenance (met hun ode aan Leonard Cohen en hun prachtige CD), Simon Stein en Martine Bond die straks hopelijk weer verder kunnen met hun Evergreen Top 1000, The Motions (met Specs Hildebrand), de nieuwe albums “Mystic Matter” van Jordy Tuip en “Sunset Blues” van Paul Bond, terwijl ook Tamara Tol, Harmen Veerman, Nick & Geranne en Jan de Witte (met BLANKO) nog steeds met nieuwe nummers komen. Dan vergeet ik eigenlijk nog Kees Tol, die dan wel niet zingt, maar als ik de t.v. aanzet dan denk ik soms “Hé, presenteert Kees dat programma ook al?” In een paar jaar is Kees uitgegroeid tot een bekende Nederlander, die gelukkig (net als de meeste Volendammers) totaal geen sterallures vertoont. Tot slot: je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst.

Tekst: Joop Gijzen
Foto's: Rick Huygen
 
Gold ontwerp & communicatie
PX Volendam
Bond Administratie - Advies
Cafe Lennons - Lennons at home
Van Dijk Bouw Volendam
Drukkerij Nivo